Autor |
maximussolini
Administrator
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 624
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Wto 11:13, 17 Sie 2010
|
|
Wiadomość |
|
To arcytrudne zadanie musi być wykonane z uwagą i skupieniem. Dodatkowo trzeba mieć odpowiednio rozwiniętą technologię w domu (znaczy ogień chociaż). Dla początkujących, opiszę teraz krok po kroku jak to zrobić:
Składniki:
Woda: Nie jest jednoznacznie powiedziana jaka to ma być woda. Jakiej użyjecie, taki będziecie mieli potem wrzątek. Można użyć wody z kranu, wody mineralnej, źródlanej, a dla specjalnie wybranych, nawet wody z kałuży.
Podgrzewacz: Tu też mamy dużą dowolność. Jednak korzystając z czegoś innego niż czajnik elektryczny, musimy znaleźć odpowiedni pojemnik na wodę, żaroodporny, który pomieści wymaganą przez nas ilość wody. Tak więc w przypadku kuchenki gazowej, bądź elektrycznej, potrzebujemy czajnika (lub garnek dla prawdziwych hardkorowców), do podgrzewania w mikrofali potrzeba jakiegoś szklanego pojemnika odpornego na ciepło, to samo tyczy się piekarnika, ale tam najlepiej, żeby to był pojemnik metalowy.
Sposób przygotowania: Potrzebną ilość wody wlewamy do odpowiedniego pojemnika i ustawiamy na\w wybranym podgrzewaczu. Załączamy podgrzewacz, i czekamy na zagotowanie się wody. Czajniki z reguły mają gwizdek, więc nie musimy osobiście doglądać, procesu podgrzewania, ale przy pojemnikach typu szklanka, garnek, czy wiadro, trzeba patrzeć, aby po osiągnięciu wymaganej temperatury (woda zacznie bulgotać, a para wodna wydobywać się z powierzchni cieczy) wyłączyć podgrzewacz. Następnie ściągamy pojemnik z podgrzewacza i stawiamy na podstawce (najlepiej drewnianej lub metalowej). Należy bardzo uważać, bo wrzątek jest bardzo gorący i przy bezpośrednim kontakcie ze skórą spowoduje poparzenia (tak samo jak kontakt z naczyniem). Tym sposobem przygotowaliśmy sobie trzon naszego przyszłego napoju. Doprawiać wedle uznania. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|